Når det kommer til at fastgøre ting sammen, har folk opfundet kreative måder i århundreder. For mange år siden brugte de bladene flettet i reb for at binde ting sammen. Så kom nogen op med ideen om at bruge koniske træpinde. Træpinde udviklede sig til metal negle (samt skruer, bolte og hæfteklammer), der holdt godt, men krævede, at huller i stykkerne blev fastgjort sammen.

I dag er moderne kemi kommet op med lim og klæbemidler, der kan holde såvel som negle, hvilket eliminerer behovet for at lave huller i ting. Så kan klæbestoffer faktisk erstatte negle eller er dette virkelig tilfældet med forskellige løsninger til forskellige problemer?

En hurtig primer på negle

 • Negle er en af ​​de mest almindelige typer af metalfastgørere, der anvendes i konstruktion i dag. De er tilgængelige i forskellige former (almindelige negle, boks negle, hylster negle, brads og efterbehandling negle).

 • Negle er også tilgængelige i mange størrelser målt i en enhed kendt som en Penny (forkortet med små bogstaver d). Jo højere tallet jo længere sømmen er - så en 6-penny (6d) er 2 inches lang, mens en 10-penny-søm (10d) er 3 inches.

 • Der er også en bred vifte af specialiserede negle. For eksempel har nogle tråde (som gipsvæg eller spiral negle) for at hjælpe dem med at holde fastere. Andre har specielle belægninger af materiale som zink eller harpiks for at forhindre dem rustning, og nogle kan være en kombination af begge (som galvaniserede spiral negle bruges til udendørs arbejde).

Negle er meget udbredt, fordi de er let tilgængelige og billige, men der er nogle problemer med negle.

 • Negle holder meget bedre, når de køres over et træs korn snarere end langs eller med kornet, så negle drevet i endekorn kan trækkes relativt let ud.

 • Et negle er faktisk en form for en kil. Det betyder, at når det køres ind i et træ, kan det faktisk splitte træet i to, især hvis det køres for tæt på kanten eller for mange negle køres langs den samme kornlinie.

 • Nails fungerer bedst, når de bruges til at holde træstykker sammen. Hvis du har brug for at fastgøre noget andet end træ, er negle virkelig ikke dit bedste valg. De fungerer ikke godt med mursten eller metal.

Hvad om lim?

Lime har eksisteret, sandsynligvis så længe træpinde blev brugt som negle, men som noget andet har der naturlige nedslag.

 • De virker ikke godt i kulden.

 • Nogle er vandopløselige, så de ikke varer, hvis de bliver brugt udenfor, hvor de udsættes for elementerne.

 • De tager ofte lang tid at oprette så efter limning af stykker sammen. Dette betyder at du på en eller anden måde skal holde stykkerne i kontakt indtil limen har tørret.

 • Mange af dem er ikke rigtig stærke nok til at holde stykker sammen, når de bruges af dem selv, så du vil sandsynligvis skulle kombinere dem med negle eller brads.

Moderne plastbaserede lim og mastik (harpiks, asfalt eller gummibase) har imidlertid betydelige fordele i forhold til de naturlige lim. Entreprenører og husejere både finder, at moderne klæbestoffer er uvurderlige i mange byggeprojekter, og ved at bruge det korrekte klæbemiddel til jobbet, kan du forhindre meget vedligeholdelse ned ad vejen.

I dag er der ikke mange applikationer, hvor et klæbemiddel ikke er mindst en mulighed for at udføre jobbet, og valget mellem lim og negle kommer ned til personlig præference.

 • Du kan få klæbemidler, der er modstandsdygtige over for regn eller sne, og nogle der er selv designet til at arbejde med frosne eller våde træer, så kold og fugt er ikke et problem.

 • Nogle nye klæbemidler opstilles om få sekunder, så det er ikke et problem at finde ud af, hvordan man holder stykker i kontakt med hinanden, mens limen sættes op.

Faktisk giver klæbemidler i nogle applikationer funktionalitet, som negle ikke kan.

 • Lim kan binde byggematerialer (firring strips) eller isolering direkte til mursten eller betonvægge.

 • Du kan også lægge gips eller paneler med lim, hvilket eliminerer behovet for at fylde sømhuller og sikrer, at du aldrig behøver at bekymre sig om neglepopper.

 • Mastik kan bruges til at tilslutte krydsfinerplader til gulvbjælker, hvilket hjælper med at fjerne knirkende gulve.

 • Der er også nogle applikationer, hvor negle bare ikke passer. For eksempel er job som at montere et spejl på en væg eller at installere et badekar omgiver perfekt til klæbemidler.

Valg af korrekt klæbemiddel

Den største udfordring er at vælge det rigtige klæbemiddel. Heldigvis gør de fleste limfabrikanter et godt arbejde med at mærke de materialer, hver af deres klæbemidler er designet til at arbejde med. Så når det kommer til at vælge et klæbemiddel, tag dig tid til at læse etiketterne korrekt og få det rette klæbemiddel til dit projekt.

Der er ingen tvivl om, at moderne klæbemidler kan passe til neglens holdkraft, har deres egne fordele, og i visse applikationer er den eneste måde at gøre jobbet på. Negle har dog stadig den fordel, at de er billige, nemme at bruge og let tilgængelige. Så når det kommer til klæbemidler eller negle, er valget dit.

Murray Anderson er en erfaren freelance skribent med mange artikler udgivet på nettet såvel som i trykte magasiner og aviser i både USA og Canada. Han skriver om en bred vifte af emner og er en regelmæssig bidragyder til DoItYourself. com.