Overvej de forskellige funktioner i den belysning, du vil give. Vigtigst er det, at du har brug for belysning i bestemte områder af lokalet til bestemte opgaver, såsom læsning, skrivning eller afspilning af et musikinstrument. Denne type belysning betegnes som opgavelys.

Derudover har du brug for tilstrækkelig samlet belysning, så folk kan simpelthen se, hvor de skal hen, og så rejser de ikke over de store møbler, du har omhyggeligt placeret i værelserne. Denne generelle belysning betegnes som omgivende belysning, hvilket er den overordnede belysning, der gennemsyrer hele rummet.

Det er selvfølgelig svært at adskille lysets funktion fra rummets funktion, og de to skal arbejde sammen. For eksempel, hvis funktionen af ​​et hjem studie er at give et sted til læsning, arbejde på computeren og sidde ved et skrivebord, vil du have belysning, der vil hjælpe med disse funktioner; du vil have en slags blød omgivende belysning, med læselampe placeret strategisk.

Funktionen af ​​et køkken er imidlertid meget anderledes; her har du brug for lysere omgivende belysning samt opgavelys til bestemte områder, såsom skærebræt og køkkenvask.

I vores næste nummer tager vi et kig på, hvordan forskellige typer belysning kan skabe et bestemt humør i et rum.

Trykt med tilladelse fra Sheffield School of Design